© COPYRIGHT 2015

by Ahmet TURKOGLU

BÜTÇE

Nerelere Gideceksin?” den sonra herkesin en çok merak ettiği konu “Bütçen ne kadar?

Bütçe için uzuuun bir çalışma yaptım. Rotamdaki şehirler için tek tek konaklama, yemek ve ekstralar olmak üzere 3 kalemlik bir maliyet listesi oluşturdum. Tabiki bu maliyetler, lüks düşkünü bir turist için değil, hostel veya misafirhanelerde kalan, ucuz yemekler yiyen bir sırtçantalı gezgin için geçerli.

Örnek:

  • Sofya: Konaklama = 15$, Yemek = 10$, Ekstralar = 10$ olmak üzere Günlük = 35$
  • Sao Paulo: Konaklama = 20$, Yemek = 15$, Ekstralar = 15$ olmak üzere Günlük = 50$
  • Tokyo: Konaklama = 30$, Yemek = 20$, Ekstralar = 20$ olmak üzere Günlük = 70$

Yakşalık 100 şehirin olduğu bu listeyi yaratmak için gezi siteleri ve bloglardan bilgiler topladım. Neticede Hindistan gibi ülkelerde günlük harcamalar 30$’ın altında iken Japonya-Avustralya gibi ülkelerde günlük harcamalar 70-80$’a çıkıyor.

maliyet

Bundan sonra sıra geliyor nerede ne kadar vakit geçireceğinizi belirlemeye. Bu da kişisel bir tercih tabiki. Kamboçya’da tropik bir adada 1 ay geçirmek ile Singapur’da gökdelenler arasında 1 hafta geçirmek aynı maliyete sahip. Tercih sizin.

Sırtçantalı gezginler tarafından yüksek masrafları yüzünden pek tercih edilmeyen, Avrupa-Japonya-GüneyKore-Singapur-Avustralya-YeniZellanda-ABD-Kanada gibi ülkelerde geçireceğim zamanları minimumda tutarak yaptığım hesaplama sonucunda yaklaşık 2 yıl sürecek gezinin ortalama maliyeti:

Günlük Şehiriçi = 40$

Ulaşım Dahil Tüm Gezi Günlük = 55$.

 

Konaklama seçenekleri, yemek türleri, uçak-tren-otobüs bileti karşılaştırmaları, müze ve aktivite maliyetleri, vize masrafları… o kadar inceleme sonrasında bulduğum 55$’lık sonuç, zaten en baştan beri tavsiye edilen ortalama değer.

Sırtçantalı bir dünya turu planlıyorsanız, bütçe olarak kabataslak 55$ ile hesaplama yapmanız yeterli olabilir. Ama araştırma yapmazsanız, Japonya’da şehirler arası tren biletine 150$ verirsiniz, araştırma yaparsanız 30$’lık gece otobüsünde yolculuk yaparsınız. Sırtçantalı gezgin en ucuzunu bulana kadar araştırma yapar 😉

2 yıl, 730 gün, günlük 55$’dan 40150$ yapar. O da bugünün(24.08.2015) kuru ile (2.96) 118,850TL yapar. Nereden buldun bu parayı?

tekelbayii

Açıkcası bu miktarda bir para bende yok ama biriktirmek için elimden geleni yaptım. 6-7 aydır minimum masrafla yaşıyorum. Uzun süredir Kıyafet-Elektronik-Ev eşyası almıyorum. 3-5 ayda bir haftasonu için bile olsa Avrupa gezisi yapardım bunlara da son verdim. Galatasaray kombine kartımı yenilemedim :(.

Biriktirebildiğim tüm parayı, gençlerin en sevmediği(!) ve en düşük faizi veren bankada olan maaş hesabımdan çekip, en yüksek faiz veren masrafsız bir bankaya yatırdım. 2 yıl uzun bir süre, 100bin lira büyük bir para. O parayı iyi yönetirseniz gezi boyunca, tükenene kadar 6-7bin lira faiz getirecektir.

Websitesi ve sosyal medya ne kadar kazandırır bilmiyorum. Bu konuda tecrübeleri olan arkadaşlarımın desteği ile elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Tabi gezi sürecince ufak tefek çalışma imkanlarını da değerlendirebilirim. Ama kesinlikle aylık maaşlı bir işe girmek istemem. Dünya turu için çıktığım yolda tekrar ofis çalışanına dönüşmek istemiyorum.

Haydi Hayırlısı…

 

 

 

Not: Dünya Turu planları yapmaya başladığımda (Ocak 2015) 1.0 USD = 2.30 TL idi ve gezi maliyetimi yaklaşık 92,000TL olarak hesaplıyordum. Devletimiz sağolsun mükemmel yönetildiği için, dolar karşısında kaybettiğimiz değer bana 30,000TL kadar bir yük getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Dolar daha ne kadar artar bilmiyorum, ben hesabı bıraktım. Severek izliyorum.

Benzer Yazılar;



Yorum yapın