© COPYRIGHT 2015

by Ahmet TURKOGLU

Trans Sibirya Treni

Genel Özellikler..

  • Rota: Moscow – Vladivostok
  • Süre: 168 saat
  • Mesafe: 9300 km
  • Sınıf: 3. (Yataklı ve en ucuzu)
  • Bilet fiyatı: 7760 Ruble (14 Ekim 2015 00:35 Treni) (Yaklaşık 5gün öncesinde aldım bileti)
  • Bilete dahil kişisel hizmetler: 2 çarşaf, 1 yastık kılıfı, 1 el havlusu
  • Bilete dahil genel hizmetler: 24saat içilebilir sıcak su (Yemek, çay, kahve için kullanılıyor), WC, bir vagon için birkaç 220V priz..

(Ufak değişiklikler olsa da 20Ruble = 1 TL)

Bulunduğum vagon 3.sınıf (en ucuzu).. Koridorun bir tarafında karşılıklı bakan altlı üslü 4 yatak, bir tarafında koridora paralel altlı üslü 2 yatak.. Herşey açıkta.. 4.lü bölümün alt yataklarından birini tercih ettim ki en iyi seçim olmuş.. Yatağın altı, yatak kapak olacak şekilde, tamamen dolap.. Yani siz üstündeyken, uyurken falan eşyanızın çalınma riski yok.. Sizi kaldırmaları lazım.. Büyük bir sandığın üstünde uyur gibisiniz.. Üst ranzadakilerin ve koridor tarafındakilerin böyle bir şansı yok onlar en tepedeki açık bölmeleri kullanıyorlar.. Eşyanızı ortada bırakmadıkça güvenlik riski yok gibi.. Zaten insanlar ile tanışıyorsunuz.. Öyle 3-5saat yolculuk değil, günler sürdüğü için insanları az çok tanıyorsunuz..

Döşek ve yastık veriyorlar.. Eski ve hor kullanılmış.. Ama temiz 2çarşaf, 1yastık kılıfı, 1 de el havlusu veriyorlar.. Yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz.. Bir de battaniye ki kullanmak istemezsiniz.. Genel olarak beklentimden temiz..

Tuvalet.. İdare eder.. Su sıkıntısı olmadı.. Tuvalet kağıdı var hatta kağıt havlu bile var.. Yaptığınız aşağıya düşüp doğaya karıştığı için trende koku bırakmıyor.. Her gün tuvalete çıkan biriyseniz, her 1000 km’de bir sibirya topraklarına izinizi bırakmış olursunuz :)) kurtlar gelir koklar emanetinizi.. Şehirlere-duraklara gelince görevliler tuvaleti kilitliyor ki ortalık yere yapmayın diye..

Sabah 8-9gibi uyanmaya başlıyor insanlar.. Bir kahvaltı telaşı sarıyor tüm vagonu.. En sevdiğim yanı daima içecek sıcak su semaveri var.. Bardak, poşet çay, kahve, sıcak su ile hazırlanan yemekler var ise yanınızda aç kalmıyorsunuz.. Trenin vazgeçilmezleri..

Kahvaltı sonrası çay içip muhabbet ediyor insanlar.. Kimileri manzaraya kimileri kitaplara dalıyor.. Terlik ören teyzeler, kağıt oynayan amcalar..

Öğle yemekleri.. Akşam yemekleri.. Gece çok içki içiyorlar denmişti hep, bende öyle biliyordum ama bizim vagonda pek içki görmedim.. En azından göstere göstere görmedim.. Çay içip kağıt oynadık.. Tabletten rus dizisi açıyorlar onları izledik..

Telefon & İnternet Çözümleri..

Megafon’dan Hat + Simkart + 5gb (tüm rusya) internet için 400ruble açılış parası. Bunun 100rublesi kontur olarak hattınızda oluyor. Her gün 10ruble düşüyor. Yani 10gün için yeterli.. Konuşma yok. Aramaları açarsanız da para gidiyor açmayın. 4G internet var bir hafta da tel kullanmayın nolcak.. Netten haberleşin sevdiklerinizle..

Büyük şehirler kasabalar iller ilçeler neyse, onların yanından geçerken güzel çalışıyor ama dağ tepe, sibirya bozkırlarında fazla çekmiyor, oralarda interneti kapatın, çekmeye çalışırken, fena pil yiyor..

Telefon sarjı için, öyle her yatak başında priz yok. olanlar da çalışmıyor. çalışan prizler vagon başlarında koridorda..

Önemli: Prizler baya bollaşmış.. Fişi takınca durmuyor kendi ağırlığı ile çıkıyor-düşüyor.. Temas vardı yoktu derken telefonu yakarsınız.. Ben lastik saç tokası ile fişi-prize iliştirdim.. Diğer yolcular telefonu şarjda, perdenin kenarına sıkıştırıp, bırakıp gidiyorlar. Ben tırstığım için başında bekledim.. Çöp kovasının üstüne oturup telefonda yazılar yazmaya çalıştım..

21866645933_15dfc2ed08_z

Temizlik..

Yatak; trende demirbaş olarak döşek, yastık ve battaniye herkese var. Size ayrıca sıfır yastık kılıfı, iki çarşaf ve bir el havlusu veriyorlar. Yatağınızı ister yaparsınız ister yapmazsınız bakımı size kalış.. Ben altımda çarşaf üstümde çarşaf modeli ile uyudum. Gündüz de hepsinin üstüne battaniye serdim. Unutmayın, üst kattakinin gündüz yanınıza oturma hakkı var. Muhabbete gelenler de yatağa oturuyor. Kapalı olsa iyi olur:)

Masa; iki yatak arası ufak bir masa, iki kişi anca sığıyor. Üst katta yolcu olursa tam curcuna ki ben karşımdaki nine ile bile anlaşamadım. Fena pis, dağınık.. Masada birşey bırakmayın. Çatalınızı, kaşığınızı falan kullanıyor komşularınız..

Yerler; Her gün temizlense de yeterli değil. Terliğinizi ayağınızdan çıkarmayın..

Tuvalet; Vagonun en serin yerlerinden biri.. Camı hep açık.. Koku yok denecek kadar az.. Vagon içinden daha havadar! Demir klozet var, plastik bi oturağı ile.. Ama oturmazsınız herhalde. Evet burada yazacaklarım önemli.. Bu yolculuğu yapıp yapmamakta kararınızı değiştirebilir.. Kafası kıyak ama titiz kızın, pis bar wc’sinde yaptıklarını yapmanız lazım.. Ya o plastik kapağı tamamen peçete ile kaplarsınız.. Ya da demir klozetin üstüne çıkarsınız.. Şaşıranlar, oha diyenler için, trendeki demir klozet üstüne çıkmaya elverişli, ayak yerleri bile var.. Yerde olsa, alaturka olurdu hiç bu kadar uğraşmazdık.. Tuvalet kağıdı, hatta kağıt havlu bile var.. Tabi ben yinede iki rulo aldım.. Islak mendil de çok önemli..

Bulaşıklar; Yemek gereçlerinizi wcdeki ufak lavaboda soğuk su ile yıkamanız gerekiyor. Soğuk suda çalkalamak, yağlı noodle kaselerini, kahve bardaklarını temizlemeye yetmiyor tabi, zaman geçtikçe herşey kararıyor.. Ben görevli devuşkalar ile aramı iyi tuttum, onların lavabosunu, sıcaksu deterjan sünger eşliğinde kullandım. Benden başka kullanan görmedim.. Yabancı olmak işe yarıyor, sempatik olun 🙂

Ve insanlar.. Bir günden az yolculuk yapanına denk gelmedim. En azından geceliyor insanlar.. Genelde normaller.. Duş yok.. WCdeki lavabo pek kullanışlı değil, ufacık.. Kolonyalı mendil ile günlük temizlik yapıyorsunuz.. Kendimden örnek veriyorum, yinede kokmaya başlıyorsunuz, kıyafetlerin değişmesi lazım. Ki ben gündüz gece aynı tişörtleyim.. Sadece tişört olunca ferah oluyorsun.. Bazı insanlar kat kat giyiniyor ve koku, ter ağırlaşıyor.. Mümkün oldukça ferah olun, kokmaya başlayan tişörtü çıkardın temizini giyin.. Gündüz, gece farklı giymeye çalışmayın, iki kat eşya kokutmuş olursunuz.. Gençler neyse de, yaşlılar iki-üç gün sonra çok fena kokuyor bunu bilin, uzak durun, duramıyorsanız fazla nefes almayın.. Kokudan bunalınca Arko Traş kolonyası elime yüzüme sürüp feraklıyorum. Rusyada yok, Türkiyeden gelirken yanınızda getirin. Dikkat bağımlılık yapıyor tinerci olmayın..

Unutmayalım, trendeki insanların çoğu yolculuk yapıyor ve bu sürede trende yaşamaya çalışıyorlar.. Bizim gibi gezgin değiller.. İnsanları tanımaya çalışmıyorlar, manzaraya bakmıyorlar bile.. Yolculuk süresince yemek-muhabbet-uyku döngüsündeler.. 1-2-3gün sonra evlerine veya işlerine gidecekler.. O yüzden ter kokmuş, kirli gözükmüş dert değil onlar için. Bizim gibi herşeye tedarikli gelmiyorlar.. Anlayışlı olmak gerekir.. Terine kirine kıyafetine bakmadan bir muhabbete giriyorsunuz, ohooo herşey unutuluyor..

Yemek..

Trene binmeden önce 1500ruble tutarında bir market alışverişi yaptım.. Sonuç;

Su, hazır çorba, noodle, sandiviç (bir baget ekmeği üçe böldüm, kaşar, salam doldurdum), elma, gofret, kurabiye (10-15 adet), tost ekmeği, bal (100gr), konserve etli yemek.. sanırım bu kadar.. çoğunluk noodlelar..

Çatal, kaşık, bıcak, bardak, kapaklı kasem var.. hepsi plastik..

3.gün 1.5lt su ve elma aldım büfeden.. 4.gün 5 poaça büfeden.. 4.günün sonunda erzağın çoğu gitti azı kaldı.. Sonraki günler.. Noodle aldım satıcı ablalardan.. komşuların verdiklerini yedim..

Normalde;

Sabah sandiviç yiyorum, karşımdaki babuşkadan kahve alıp içiyorum.. Öğlene doğru kahve ve kurabiye.. Öğlen çorba yada elma.. Öğlenden sonra kahve, gofret, kurabiye.. Akşam noodle.. Biraz sulu yapıyorum, ekmek banıyorum suyuna :))

Kahveyi bedava buldum diye otlanıyorum sanmayın. Bir sabah uyandım masa full kırıntı dolu.. laaaaa demeye kalmadı, boş kurabiye poşedimi gördüm.. Babuşka bütün kurabiyelerimi yemiş. Ya insan bir yer iki yer çay kahve içerken.. Sabah 7de kalkıp niye benim 15kurabiyemi yiyon..

Çay pek sevmem ama 20li sallama çaylar para değil, 40ruble falan herkes çay içiyor..

Bazı öğünlerde komşular birşeyler paylaşıyor, misafirlikte geçiyor.. Kimi zaman çay, çekirdek, kekler, krakerler, kimi zaman votka, bira, salam, sucuk, balık.. Ara duraklarda trenden inerken noodleları taşımak istemeyenler dağıtıyor.. Zaten tanesi 53rub trende.. Markette 35rub.. Makarna-Çorba arası bu şeyler bir öğün için ideal.. Kaseli aldığım için sıcak su doldurup 5dk bekliyorum yemek hazır.. Kaseyi atarsanız ayıp etmiş olursunuz.. Marketten poşet şeklinde 20rub’a aldığımız noodleları kullanılmış kasede 2-3tur yemeye devam.. Devir ekonomi devri.. Yada yanınızda kapaklı bir kaseniz varsa onu kullanırsınız.. Unutmayın, bulaşıklar size ait ve WC lavabosunu kullanıyorsunuz.. Vagondaki tek rusca bilmeyen yabancı olarak görevli devuşkalar ile aramı iyi tutuyorum.. Kendi lavabolarını kullandırıyorlar.. Sıcak su, deterjan ve sünger ile.. Yoksa wcde soğuk su ile bir çalkalıyorsunuz o kadar..

En çok kola özledim nedense, onu da bir durakta büfeden aldım diktim kafaya.. Soğuk istemenize gerek yok, büfenin içi dışı -5derece 🙂

Aç kalırım diye endişelenmeyin.. Trende börekten bifteğe, çaydan viskiye herşeyi satıyorlar..

Restoran vagonu var.. Menüde sandiviçler 50-100rub, etli yemekler 300-700ruble arası.. Çay 50rub, kahve 100rub, kola 120rub, bira 150rub.. Arada bir restoranın seyyar satıcı treni geziyor sepetle..

En büyük sorun, boş kaldıkça birşeyler atıştırıyorsunuz.. Çünkü trende herkesin saati farklı. Öyle yat borusu falan ötmüyor.. 24 saat birileri yemek yiyor.. Görünce aklınıza geliyor, yaw şurda bi gofret vardı nerdeydi o diyip bulup, yiyorsunuz.. Kontrollü olmak lazım..

Sonuç olarak, yemek konusu trende en son dert edilecek şey.. Bütçen az ise bol malzeme alıp piknik yaparsın, paran gani ise her gün restoranda yersin.. Tercih sizin.. Afiyet bal şeker olsun..

21866652853_2b09779bdc_z

Sibirya’da hava şartları.. (Ekim orası)

Sibiryadan hava durumu vermek isterdim ama pek hava değişikliği yok.. İki çeşit hava var.. Hava; açık ve soğuk ile karlı ve soğuk.. İki seçenek arasında gidip geliyor.. Gündüz soğukluk -1, -2 iken gece soğukluk -10, -15 derece oluyor..

Sıcaklık diye bir kavram sadece trenin içinde var.. Gündüz +24 iken gece sanki biraz düşüyor.. O zaman da iki seçenek var.. Battaniye ya da Votka.. Battaniyeler pek hijyenik değil.. Votka yoksa, üşümek en iyisi..   Üst üste birşeyler giyerseniz terlemek kaçınılmaz.. Bu trende terlemek ölmek demektir..

Doğuya gittikçe hava daha açık oluyor.. Baykal gölünden sonra gece-gündüz hava açık.. Gündüz çıplak gözle güneşe bakamıyorsunuz o kadar parlak, gece çıplak gözle milyonlarca yıldız görüyorsunuz.. Hava cam gibi.. Dışarısı yine 0 derece civarıda, göller, nehirler donmuş ama güneş trenin içini +28’e çıkarıyor.. Ki bu çok kötü.. Zaten 5gündür yolda olan insanlar biraz daha terlemeye başlıyor..

Doğa manzarası arayanlar için, Ekim ayında manzara “0”.. Türkiyede bir iki yayla gezmişseniz bu mu ya dersiniz. Hatta İstanbul-Eskişehir treni daha manzaralı.. Tabi bu ekim ayı için geçerli.. Kış geliyor.. Ağaçlar kuru.. Çayır çimen kurumuş.. Manzara 9000km boyunca aynı.. Birkaç önemli yer var adını unuttum.. Biri uzun bir köprü.. Biri baykal gölü.. İkisi de geceye denk geldi hiçbirşey görmeden yanlarından geçtim..

İlla manzara izlemek istiyorum diyorsanız, bahar aylarında yapın bu yolculuğu.. Gece gündüz için pek şansınız varmı bilmiyorum.. Ama yazın da sıcak olur! Terlemeyin!

Bilet..

Kesinlikle biletinizi aşağıda linkini verdiğim siteden alın.. Rus devlet demir yollarının resmi sitesi.. Başka herhangi bir özel acentadan 3-4 katına alırsınız.. Letonya – Vilnius’ta hostelde bir Japon gezgin ile tanıştım.. O, Japonya firması bir acentadan almış bileti.. 400€’ya.. Oha dedim siteyi gösterdim.. Baktık, aldığı bilet 150$ değerinde..

Rus demir yolları İngilizce bilet sayfası;

Tren Bilet İçin..

Bir tarih seçin ve Moscow – Vladivostok tren bileti aramaya başlayın..

Farklı günlerde aşağıdaki gibi iki farklı tren çıkacak..

002M treni 6gün sürerken, 100E treni 7gün sürüyor.. Hareket saatleri, bazı duraklardaki bekleme süreleri ve fiyatları farklı.. Hangi şehirden saat kaçta geçtiği yandaki “route” bölümünde yazıyor.. Duraklamak veya Baykal gölünde inmek istiyorsanız saatlerine bakabilirsiniz.. Tabi yerel saat ayarı yapmayı unutmayın.. Sitedeki tüm saatler Moskova saati..

Örnek; 100E treni Vladivostok’a 23:57’te varıyor yazmış ama aslında Vladivostok’ta saat +7 ileri.. Yani sabah 6:57…

Aradaki fiyat farkından dolayı ben 7gün süren 100E trenine bilet aldım.. 1gün için 1.5kat daha fazla ödemek istemedim..

Siteye üye olun.. Güzel güzel doldurun bilgilerinizi..

Gerisi size kalmış..

İyi Yoluluklar..

Vladivostok’tan sonraki durağım, harikalar diyarı Japonya oldu..

Benzer Yazılar;



Yorumlar (31)

  1. Dilek

    Peki, Vladivistok’a vardıktan sonra ne oldu? Nereye gittiniz? Japonya’ya mı geçtiniz? Ayni trenle geri Moskova’ya mı döndünüz? Orayı çok merak ettim.

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Teşekkürler.. Sigara yasak.. Vagon aralarında da yasak.. Bazı abiler WC’de içmeye çalışıyor ama çalışanlar sık sık kontrol ediyor.. Duraklarda dışarıda içiyorsun.. Bol bol durak var.. Ama bazen soğuk oluyor :).. malüm sibirya..

      Cevapla
  2. Oya

    Enteresan bir deneyim olmuş… Benim bildiğim ; bilet alırken kalmak istediğin şehirde istediğin süre kalıp sonraki seferde yeniden trene binebiliyorsun yani rotana göre bilet… Bir de özel kompartmanlar da var değil mi?

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Hat üzerinde istediğin yerde inip tekrar devam edebilirsin.. Bileti parça parça alman gerekir.. Özel? tek kişilik yok 🙂

      Cevapla
  3. kayhan

    Keske seninle.olmayi birlikte gezmeyi cok isterdim bir yol arkadasi aramadinmi ben tek cesaret edemezdim ama emin ol.senle gelirdim yaklasik.olarakda arabamida sattimda butcem o paraya yaklasirdi bu is ve cevre beni.cok.sikiyor kurtulurdum herseyden

    Cevapla
  4. selcan

    yaptığın şey tam bir delilik! o kadar saat yolu trene o şartlarda nasıl gittin bravo gerçekten. sanırım cesaret edemezdim:)

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Moskova – Vladivostok arası en uzun mesafe ve adı Trans Sibirya.. Arada değiştirip, Moğolistan’a geçebilir, oradan da Çin’e aktarma yapabilirsin.. Hatta Pekin’den Vietnam’ın güneyine kadar trenler ile devam edebilirsin.. Ama “Trans Sibirya Treni” değil bu yapılanlar..

      Cevapla
  5. Selo

    Sanki senle yaşadım gibi.. tebrik ederim. İnşallah sana yazacam burdan 🙂 bak bu kareleri özledin mi diye 😉👍

    Cevapla
  6. Turan Kılıç

    Son derece faydalı bilgiler için teşekkürler. Ben şunu sormak istiyorum çok önemli benim için. Ben de böyle bir gezi planlıyorum ancak gittiğim şehirlerde de (novosibirsk, irkutsk, ulan-ude, kazan vs. ) en az bir – üç gün arası bir süre (şehrine göre değişecek) geçirmek istiyorum. iki – üç gün önceden bilet almak istesem bu mümkün mü çok mu beklerim, ya da bugün bilet almak istesem kaç gün sonraya bilet kesilebilir. 3. sınıf vagonda gideceğim.

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Teşekkürler.. Aralarda duraklamam istiyorsa parça parça biletler almak zorundasın.. bir durakta inip 2 gün geçirip, sonraki için yeni bileti orada almak bir hayli pahalı olur. Böyle bir gezi yapacaksan önceden planlasan daha iyi olur.. Genellikle doluya yakın gidiyor tren..

      Cevapla
  7. Tamer

    Çok güzel bir deneyimi çok güzel kaleme almışsınız. Teşekkürler… Çok istediğim bir rota bu şimdilik sadece Ankara – Kars arasında yataklı tren deneyimim oldu. Çok keyifliydi…

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Teşekkürler.. Ben hala Kars’a gidemedim.. Ama Kars planları ile başladığım çalışmalarım 2-3 ayda dünya turu planına dönüştü..

      Cevapla
  8. ERTUGRUL DÜNDAR

    Merhaba,
    Anladigim kadarıyla sürekli olarak aynı trende yolculuk yapmışsınız. Geçtiğiniz istasyonlarda tren ne kadar kalıyor ? Gezmek için yeterli zaman varmı?

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      Tek bilet aldım evet.. Durduğu şehirlerde en fazla 1 saat zamanım oldu.. Market alışverişi yapmak ve meydanları dolanmak için yeterli..

      Cevapla
  9. şükran onuk

    selam Ahmet , Peru da iken bu soruları cevaplamak sıkıcı olsa gerek ama naparsın işte aklıma düştü 🙂
    diyelim ki aynı senin gibi aldık bileyi gittik .Ama biz dünya turu yapmıcaz ki dönecez o zaman ne önerirsin ? Uçakla moskova ya dönmektense acaba diyorum irkutks ya da baykal gölüne yine trenle döneyim ordan uçakla moskova filan mı yapayım . Valla japonya ya geçmek daha kolay sanki bu ne yaman çelişki böyle anlamadım gitti 🙂 bir fikir versen süper olur .
    selametle, iyi yolculuklar

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      ben tek parça tren çılgınlığı için bindim.. amacım treni yaşamaktı.. o yüzden 7gün hiç durmadan gittim.. sonra Tokyo uçuşu.. Biraz pahalı.. Moskova’ya dönüş uçağı bakabilirsiniz.. Yada dönüşü parçalı trenler alarak, baykal gölünde ve/veya diğer şehirlerde 2-3gün geçirerek dönebilirsiniz..

      Cevapla
  10. Gürcan Elbek

    Planlara başlangıç için okuduğum ilk yazı oldu sevgili Ahmet. Teşekkürler. Jelatinli gezginlerden olmadığın için ayrıca takdir, tebrik ve sevgilerimi sunuyorum.

    Cevapla